Hva mener du?

EVAPLAN2008-logoEVAPLAN 2008 er et evalueringsprosjekt som skal studere hvordan plandelen i plan- og bygningsloven (PBL) fungerer. Hovedspørsmålet vårt er om loven fungerer etter intensjonene, og hva som er forbedringspunkter.

Fortell oss gjerne hva du synes om plandelen i loven. Hva fungerer, og hva må bli bedre?


 

Reklamer

3 kommentarer om “Hva mener du?

 1. Jeg ser en grunnleggende todeling av problemstillingene i et slikt evalueringsprosjekt. Det ene er de som handler om de overordnede problemstillingene som følger av plan- og bygningslovens system og forholdet til andre styrings- og forvaltningsstrukturer. Det mest akutte her er, etter min oppfatning, forholdet til konseptvalgutredninger. Disse har nå nådd et stort omfang og er blitt det foretrukne formatet for statlig planlegging av store infrastrukturprosjekter, med stor betydning for regional og lokal planlegging.
  Det andre hovedgruppen av problemstillinger kommer fra alle de endingene lovgiver har gjennomført de senere årene, og om disse har gitt ønskede effekter på praksis. Her er listen lang, og det skal bli morsomt å se gjennomgangen av den og prosjektets oppfatninger om hva som er godt nok besvart i foreliggende arbeider og hva de velger å evaluere – og hva som må bli liggende.
  Martin Lund-Iversen, Universitetslektor, NMBU

 2. Plandelen er ikke innrettet mot gjennomføring av utbygging, men mot utvikling av planer som primært har vern som formål. Dette er satt på spissen! Vi har en rekke forslag til hva som bør endres i planloven.

  Morten Meyer
  Boligprodusentenes Forening, Kvalitetssjef

 3. Dette er et spennende, men også krevende prosjekt. Jeg synes å se en fare for at også dette prosjektet kommer til å bli mer opptatt av å evaluere prosesser enn å evaluere resultater. Lakmus-testen for evaluering av PBL må fortsatt være at fysiske og sosi-kulturelle, men spesielt fysiske, resultater av formell norsk planlegging skyldes nettopp i hovedsak PBL , og ikke en rekke andre faktorer. Faren for «cum hoc ergo propter hoc» er klart tilstede. En vesentlig del av prosjektet bør derfor inkludere en streng kausal ex post evaluering av formelle planer, dvs «outcome», ikke bare «output», «effektivitet», ikke bare «produktivitet».

  Morten Edvardsen
  Prof em, NMBU

Skriv kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s